Észrevehetetlen gyorsasággal változik az életünk. Változik ez még gyorsabban, ha városban élünk. És egyre többen élünk a városokban. Több lehetőség, magasabb fizetés, több program, jobb iskola, előremeneteli lehetőség, szebb üzletek, fényesebb karrier. Gondoljuk. Nagyobb stressz, kevesebb természet, több rohanás, időhiány, kisebb otthonok, még kisebb kertek, sok szervezés, a bőség zavara, nagyobb költségek, fény és digitális szennyezés, leterherheltség. A városi embernek kreatívabbnak kell lennie, hogy ebben a környezetben boldogan éljen.

A boldogság egyik legfőbb forrása és szigete pedig: az otthon. A TE otthonod. És ebben az észrevehetetlenül felgyorsult változásban az otthonunkkal szemben támasztott elvárásaink is teljesen megváltoztak, csak egy bökkenő van: ezt sem vettük észre és – most jön a ráadás – fogalmunk sincs, hogy mit kellene tenni, hogyan kellene megváltoztatni az otthonunkat, úgy hogy kitörjünk az eddig megszokott lakberendezési “normákból” és a saját igényeinkhez alakítsuk a tereinket (egyáltalán meg kell változtatni? Igen! Lent a válasz, hogy miért.). Azt hisszük bonyolult, azt hisszük drága, azt hisszük lehetetlen, azt hisszük, hogy sok idő, azt hisszük, hogy ez talán mégiscsak jó, úgy, ahogy van és amúgy sem volt még időnk átgondolni, hogy rájöjjünk: tényleg kell változtatni.

Az első nagy változást az ételek hozták a szép új világunkba. A városban megfáradt és kimerült ember jogosan fedezte fel, hogy a sok káros hatást jó, sőt, igazán teljes értékű táplálékkal tudja kivédeni vagy ellensúlyozni, így a szervezete túlél. Jöttek és jönnek is még a jobbnál jobb organikus ételek, természetes alapanyagok, sorra nyitnak az “egészséges” éttermek, a fastfood helyett slowfood, újra szeretünk otthon főzni, mert amit mi főzünk, az jó és támogatjuk a helyi termelőket, helyi, friss terményeket, termékeket vásárolva…

Jött nagyon hamar a következő nagy hullám: a mozgás öröme. Ma már “minden” városi kocog, kettlebellezik, hetente többször edzőterembe jár, wellness, és bringázás, természetjárás – friss levegő, valahol a városon kívül. A tested és a lelked ellenállóbb lesz és izomtömegedről csak úgy pattognak vissza a város káros hatásai, a főnököd hülyeségei, a szoros határidők okozta frusztráltság és a buszon köhögő néni bacijai. Vagy vírusai. Mert ezt is megtanultuk végre, hogy a kettő nem ugyanaz. Na, tehát az egészség prioritás lett. Kezd lenni.

Aztán: dress to impress. Jobb minőségű, bár kicsit drágább ruhákban járunk. Mert tartósabbak, kényelmesebbek, nem izzadunk bele, nem fakul, nem nyúlik. Jobban nézünk ki. Választék az van, a nemzetközi márkáktól a menő hazai egyedi darabokig. Meg is vesszük őket, mert erre nem szabad sajnálni. Egyre jobban öltözködük (mármint stílusosabban), van saját fodrászunk, kozmetikusunk, körmösünk, ügyesebbeknek stylistja is, de legalább egyszer voltunk már Márk átalakító szalonjában. A tesünk és lelkünk kényeztetése fontos, ezt ösztönösen érezzük, kell is! Főleg a városi embernek.

És akkor vissza az otthonainkhoz. Az én házam, az én várom. A menedékem. Főleg, és egyre jobban azért, mert a városban élni és a digitális forradalom okozta felgyorsulás és infódömping miatt egyre leterhelőbb élni. Úgyhogy az otthon legyen a nyugalom, feltöltődés szigete. De mivel egyre kevesebb az időnk, inkább legyen az otthoni jóga, fegyencedzés helye is. Meg a barátainkat is ide hívjuk meg, mert együtt főzünk egészségeset. Meg egyedül szeretnék lenni. Is. Meg a család többi tagja is. De alig várod, hogy együtt lehessetek, hisz egész nap mindenki rohan. Ha pedig együtt vagytok, akkor mindenki az okostelefonján és a tableten lóg. Már tévénézés sem AZ esti program: akkor nézünk sorozatot Netflixen, amikor akarunk, nem akkor, amikor a tévé adja. Kell, hogy legyen időm és helyem a hobbimnak is, mert az önmegvalósítás újra előtérbe került. Mondjuk makramét készítenék. Meg faliszőnyeget. A család többi tagja is választ majd hobbit: dobolás, terráriumkészítés, kaktuszgyűjtés, bakelitlemez hallgatás. A hétvégén ittalszanak a barátaid, anyádék, de hely már eddig sem volt. Közben meg csak gyűlnek a kacatok, mert már mindent meg lehet kapni, de a régitől még mindig nem szeretünk megválni, mert ezt legalább jól megtanultuk a szocializmusban szocializálódott szüleinktől. Meg amúgy sincs időnk rendet rakni, szortírozni, iratokat rendezni… És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Az elmúlt héten az IKEA of Sweden csapatával és az ICOM kreatívjaival, és mi a KOZIE Idea Bar-ral Budapesten próbáltunk kicsit a jéghegy csúcsa alá nézni. Az IKEA központjából és az ICOM, azaz a svéd cég kommunikációjával foglalkozó csapat (többek között ők készítik a többmillió példányos katalógust is) azért érkezett Budapestre, hogy megnézzék: a mi városunkban hogyan élnek az emberek, milyen trendek hajtanak minket, mennyire vagyunk kreatívak – egyáltalán, milyen a városi élet á la Budapest. Sokat láttunk, sokat kérdeztünk és egy csomó mindenre kaptunk választ. És még több kérdésünk lett. A nagy kérdés: milyen lesz a jövő otthona?

Mi, mint helyi szakértők segítettük az IKEA of Sweden és ICOM munkáját és biztosítottuk, hogy igazán inspiráló és gondolatébresztő urban workshop legyen az ittartózkodásuk. Benéztünk 13 igazi, inspiráló otthonba, beszélgettünk az ottlakókkal és feltehettünk egy csomó kérdést, hogy megértsük: hogyan él a budapesti (kösziköszi, hogy beengedtetek ennyi embert és még a fiókokat is kihúzhatták!). Mert a budapesti kevesebb pénzből él (mint mondjuk a svéd), mert a budapestinek szocreál múltja van, mert a budapesti épp csak néhány éve ismerte meg a jó bútordizájn példáit, mert a budapesti sokkal kevesebb négyzetméteren él (mint mondjuk az amerikai) és a budapesti atmoszféra amúgy is sajátos, nagyvárosias, kisvárosias, turistás, vagány, romkocsmás, néhol tényleg romos, panelrengeteges, sármos, dombos, völgyes (ez a budai oldal) és hipsteres is. Kicsit Berlin, kicsit Bécs, kicsit Párizs, nagyon Budapest. És ugyanakkor ugyanazok a problémáink az otthonainkban és nagyjából ugyanolyan az életstílusunk, mint bárhol máshol Európában, vagy az USA-ban… És ugyanúgy vannak vágyaink, álmaink az otthonunkkal kapcsolatosan itt Budapesten is. Mindenkinek. És mindenkinek valahogy más. Lassan összeáll a kép: az egyediség, az egyénre szabott otthon a jövő otthona. Eddig is fontos volt, naná. De megtörtek a tradicionális szokások és ehhez kell mindenkinek a saját otthonát alakítania. És megszabadulni a (túl) sok felhalmozott, nem használt dolgainktól, amik leterhelik az amúgy is kisebb tereinket. A maradékot meg rendszerezni. Az egyszerűbb otthon a jövő otthona. És kinek mi az egyszerű… “Az egyszerű élet úgy kezdődik, hogy felteszed a kérdést: szükségem van erre?”

Az otthonok mellett ellátogattunk két vagány, slowlife üzletbe, hogy megértsük azt is, hogy hogyan gondolkodnak a kereskedelem világában a budapestiek. A Wild Flower Bar és a pop-up Projekt Showroom ajtajai nyíltak meg és segítettek a tulajdonosaik együtt gondolkodni velünk. Megintcsak egyediség, személyreszabottság és az egyszerűség a kulcsszó. És minőség. Slowlife. Ha már a belvárosban jártunk, természetesen megnéztük a legizgalmasabb üzleteket, kávézókat is, milyen a kínálat és milyenek a terek. Stylistok, fotósok, lakberendezők, az IKEA választékának kialakításában résztvevők kiválasztották a jövőbemutató, trendsetter/influencer helyeket és körülnéztek. És ha már kereskedelem: még a nagy megnyitás előtt benézhettünk az IKEA új, soroksári áruházába is. A megszokott ikeás terek itt aztán tele lesznek meglepetésekkel, így izgalmas volt látni, amikor visszanyal a fagyi: a katalógus inspirációit készítők fotóztak az áruházban, hogy ötleteket vigyenek magukkal a következő katalógusokhoz, amik aztán Benneteket inspirálnak majd, hogy még szebb otthonná alakítsátok a tereiteket. Körbeértünk.

Nincs Budapest városnézés nélkül, de Budapest ebben is jó tud lenni: a Hosszúlépés csapata átszabta három izglamas túráját az IKEA csapatainak és jártak, meg keltek és ezzel az otthonok, üzletek és bisztrók utcái még több értelmet nyertek, mögéjük állt a történelem és itt már kezdték érezni a budapesti atmoszférát, és megtanultak kimondani magyar szavakat, mint például Corvin tető! És köszi az egyszerűséget, a töpörtyűt és a urbán-vasvilla hangulatot a belváros közepén a FARM Budapestnek. Meg az Ötkertnek, hogy megkóstolhatták a paprikáscsirkét. Ennek az amerikai lakberendező örült a legjobban. “Meglepő”. De cuki.

Vissza az otthonokhoz. Konklúzió: a jövő otthona egy személyreszabott, rendezett slowhome. Viszlát szekrénysor, viszlát kanapé a TV-vel szemben. És helló rugalmas, egyszerű terek. A többi nem titok, csak együtt fogunk ezen az úton menni. Figyeljétek a következő évek IKEA katalógusait, Budapest és az ittélők, ti (is) inspiráltátok. És figyeljetek minket is, mert segítünk egyszerűbb és vagányabb otthonokat kialakítani. Slowhome.

 

 

 

# # #

2017-05-25

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.